تست شنواییسنجی چیست؟
کم شنوایی معمولا با افزایش سن همراه است. اما، ممکن است در هر سنی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. طبق مطالعهای در امریکا، حداقل 25 درصد از افراد بالای 50 سال دچار کم شنوایی هستند و 50 درصد از افراد بالای 80 سال آن را تجربه میکنند.
تست شنواییسنجی یا ادیومتری (Audiometry) یکی از تستهایی است که متخصصان شنوایی برای بررسی سیستم شنوایی انجام میدهند. برای انجام این تست باید به کلینیک شنواییسنجی مراجعه کنید. بهتر است پیش از مراجعه به شنواییشناس ویدیو تست شنواییسنجی را ببینید.
تست شنواییسنجی توانایی شما در شنیدن صداها را آزمایش میکند. این تست نوع و میزان کم شنوایی، اختلالات تعادل و دیگر موارد مربوط به عملکرد گوش میانی و داخلی را ارزیابی میکند. شنواییسنجی و سایر تستهای سیستم شنوایی و تعادل را شنواییشناس (ادیولوژیست) انجام میدهد.
صداها بر اساس بلندی (شدت) و سرعت ارتعاش امواج صوتی (فرکانس) متفاوت هستند. شنوایی زمانی اتفاق میافتد که امواج صوتی اعصاب گوش داخلی را تحریک میکند و سپس صدا در طول مسیرهای عصبی به مغز میرسد.
امواج صوتی میتوانند از طریق مجرای گوش، پرده گوش و استخوانهای گوش میانی (انتقال هوایی) به گوش داخلی بروند. آنها همچنین میتوانند از استخوانهای اطراف و پشت گوش عبور کنند (انتقال استخوانی).
شدت صدا بر حسب دسیبل (dB) اندازه گیری میشود:
نجوا حدود 20 دسیبل است.
موسیقی با صدای بلند (بعضی کنسرتها) حدود 80 تا 120 دسیبل است.
موتور جت حدود 140 تا 180 دسیبل است.
صداهای بیشتر از 85 دسیبل ممکن است پس از چند ساعت باعث کاهش شنوایی شوند. صداهای بلندتر میتواند باعث درد فوری شود و کاهش شنوایی در مدت زمان بسیار کوتاهی ایجاد می شود.
چرا تست شنواییسنجی انجام میشود؟
تست شنواییسنجی انجام میشود که مشخص شود چقدر خوب میتوانید بشنوید. آن ممکن است بخشی از تستهای غربالگری شنوایی یا برای تعیین نوع و میزان کم شنوایی انجام شود.
علل شایع کم شنوایی شامل موارد زیر است:
نقائص هنگام تولد
عفونت مزمن گوش میانی
بیماریهای ارثی مانند اتواسکلروز، در این بیماری رشد غیرطبیعی استخوانچهها در گوش میانی اتفاق میدهد، بهطوریکه مانع از عملکرد صحیح گوش میشود.
صدمه به گوش
بیماریهای گوش داخلی، مانند بیماری منییر یا بیماری خود ایمنی که گوش داخلی را تحت تاثیر قرار میدهد.
قرار گرفتن در معرض سر و صداهای بلند
پارگی پرده گوش